عمومی

چگونه یک نفر مهندس کشاورز می شود ؟؟

گام ۱ – معرفی شغل مهندس کشاورزی

مهندس کشاورزی فعالیت های مختلفی را انجام می دهد. او به توسعه استفاده از ماشین آلات کشاورزی و پیاده سازی فرآیندهای صحیح و علمی کشاورزی، باغبانی و جنگلداری می پردازد. مهندس کشاورزی باید دارای دانش و مهارت کافی برای کار کردن در صنایع مختلف کشاورزی و یا بخش بازرگانی و تجارت محصولات کشاورزی باشد.

ساعت کاری مهندس کشاورزی معمولا به صورت تمام وقت است البته برخی از آنها به دلیل نوع فعالیت شان، ساعت کاری مشخصی ندارند و گاهی ساعات زیادی مشغول کارند. مهندس کشاورزی باید بتواند در مکان های گوناگون از جمله مزارع، آزمایشگاه ها یا شرکت های کشاورزی و  در شرایط مختلف آب و هوایی  کار کند.

مهندس کشاورزی کمک می کند تا کشاورزی هرچه بیشتر، با ثبات، امن و سازگار با محیط زیست شود. او روش ها و فن آوری های مختلف را به منظور افزایش محصول، بهبود استفاده از زمین و مراقبت از منابع و مواد اولیه مثل بذر، کود، آب، آفت کش ها و سوخت، تجزیه و تحلیل و بررسی می کند. مهندس کشاورزی استراتژی های مناسب را به منظور حفظ سلامت و امنیت کشاورزان، جانوران محیطی و محصولات تولید شده کشاورزی پیشنهاد می دهد.

مهندس کشاورزی کمک می کند تا کشاورزی هرچه بیشتر، با ثبات، امن و سازگار با محیط زیست شود. او روش ها و فن آوری های مختلف را به منظور افزایش محصول، بهبود استفاده از زمین و مراقبت از منابع و مواد اولیه مثل بذر، کود، آب، آفت کش ها و سوخت، تجزیه و تحلیل و بررسی می کند. مهندس کشاورزی استراتژی های مناسب را به منظور حفظ سلامت و امنیت کشاورزان، جانوران محیطی و محصولات تولید شده کشاورزی پیشنهاد می دهد.

گام ۲ – وظایف مهندس کشاورزی

   ارزیابی اثرات محیطی تولیدات کشاورزی و ارائه راهکارهای مناسب به منظور کاهش اثرات منفی زیست محیطی
    نظارت بر مراحل مختلف پروژه های کشاورزی از جمله زهکشی، اصلاح و آبیاری
    طراحی ابزار و ماشین آلات کشاورزی با کمک نرم افزارها و برنامه های کامپیوتری
    آزمایش و تست تجهیزات و ابزارآلات جدید مانند سم پاش ها، ماشین آلات برداشت و ذخیره سازی و … برای اطمینان از درستی عملکرد آنها
    هدایت و راهنمایی کشاورزان و صاحبان کسب و کارهای کشاورزی در استفاده صحیح از زمین ها به منظور تولید بهینه محصولات
    تعمیر و نگهداری ماشین آلات کشاورزی
    فراهم کردن محیطی امن و مناسب برای کار کشاورزی از طریق کنترل و نظارت بر سیستم های آبرسانی، سرمایشی، گرمایشی، تهویه و …
    طراحی و نظارت بر روش ها و فرایندهای مورد نیاز برای تولید، نگهداری و فرآوری محصولات کشاورزی
با توجه به اندازه سازمان و یا شرکت محل کار، مهندس کشاورزی گاهی مسئولیت های مدیریت و هماهنگی فروش و بازاریابی  و پشتیبانی فنی را نیز برعهده دارد.
 

این مطلب را هم از دست ندهید :   معرفی برخی دستگاه ها و شیشه آلات آزمایشگاهی و کاربردشان

گام ۳ – دانش و مهارت مورد نیاز مهندس کشاورزی

   توان بالا در تحلیل اطلاعات
    رویکرد خلاقانه در حل مساله
    مهارت های عالی فنی، علمی، ریاضیات و فناوری اطلاعات
    توان برنامه ریزی کاری مناسب (مخصوصا در پست های مدیریتی)
    توان مدیریت و سازماندهی تیم های کاری (ویژه مدیران)
    مهارت ارتباطی مناسب برای ارتباط با همکاران، کشاورزان و کارگران
    به روز بودن و آگاهی از آخرین فناوری ها و پیشرفت های حوزه کشاورزی

 

تحصیلات لازم برای ورود به شغل مهندسی کشاورزی
فارغ التحصیلان انواع گرایش های مهندسی کشاورزی در مقطع کارشناسی یا کارشناسی ارشد با توجه به تخصص و علاقه خود می توانند وارد حوزه مربوطه در این شغل شوند.
در مقطع کارشناسی، فارغ التحصیلان از دو گروه آموزشی علوم ریاضی و فنی و علوم تجربی می توانند مهندس کشاورزی شوند.

    در گروه ریاضی و فنی : مهندسی کشاورزی (گرایش های اقتصاد کشاورزی، ماشین های کشاورزی، مکانیزاسیون کشاورزی و گرایش آب)
    در گروه علوم تجربی : رشته های مهندسی کشاورزی- علوم و صنایع غذایی،  مهندسی کشاورزی-گیاه پزشکی،  مهندسی کشاورزی-علوم باغبانی،  مهندسی کشاورزی-علوم دامی و مهندسی کشاورزی-زراعت و اصلاح نباتات
همچنین در مقطع کارشناسی ارشد، فارغ التحصیلان اغلب رشته های گروه کشاورزی و منابع طبیعی نیز می توانند شغل مهندسی کشاورزی را برای کار کردن و کسب درآمد و پیشرفت انتخاب نمایند.

گام ۴ – آینده شغلی، بازار کار و فرصت های استخدامی مهندس کشاورزی

فارغ التحصیلان رشته مهندسی کشاورزی (گرایش های مختلف) می توانند در سازمان ها و شرکت های حوزه کشاورزی و منابع طبیعی همچون شرکت خدمات مهندسی آب و خاک کشور، شهرداری ها، وزارت جهاد کشاورزی و سایر سازمان ها و شرکت های مرتبط مشغول به کار شوید.
همچنین مراکز آموزشی (هنرستان های کشاورزی، دانشکده های کشاورزی، آموزشکده های کشاورزی، مراکز آموزش کشاورزی و…) مراکز پژوهشی و بخشهای وابسته به آنها در مراکز استانها، سایر ادارات دولتی و نیمه دولتی (سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کل کشور و ادارات منابع طبیعی استان ها، سازمان بوستان ها و فضای سبز استان ها و شهرستان ها، سازمان حفاظت محیط زیست و اداره های کل آن در استان ها و…)، بخش های غیردولتی شامل آزمایشگاه ها و شرکت های خصوصی کشاورزی از مهمترین حوزه های استخدام و یافتن شغل برای مهندسان کشاورزی می باشند.
به طور کلی بخش کشاورزی در کشور ما توسعه و پیشرفت علمی چشمگیری نداشته است و با مشکلات متعددی روبرو می باشد. متناسب با این امر از یک نگاه فرصت های شغلی آن نیز محدود می باشد

این مطلب را هم از دست ندهید :   چگونه یک گاو رسم کنیم؟

فارغ التحصیلان این حوزه مشکلات زیادی دارند که برخی از آنها عبارتند از :
    بسیار محدود بودن فرصت های اشتغال در برخی گرایش ها به خصوص در بخش دولتی
    و دولتی بودن اکثر بخش های حوزه کشاورزی و عدم فراهم سازی زمینه برای ورود گسترده بخش خصوصی

بدیهی است در هر حال دانش‌آموختگان کارآفرین و خلاق حوزه کشاورزی باید در پی آفرینش فرصت های کاری نو برای خود و دیگران باشند و با توجه به بازار کار نامساعد این رشته، به جای چشم داشتن به آگهی استخدامی سازمان ها و شرکت های بزرگ و کوچک، با مطالعه و بررسی روش های جدید کشاورزی در دنیا به دنبال نوآوری و ایجاد مشاغل جدید و بهره برداری بهتر و علمی تر از زمین های کشاورزی باشند.
 
امید است با تصمیم و همت مسئولان برای حرکت به سمت پیاده سازی کشاورزی توسعه یافته و پیشرفته در کشور و انجام فعالیت های کارآفرینانه توسط فارغ التحصیلان رشته مهندسی کشاورزی، در سال های آتی فرصت های شغلی بیشتری در این بخش برای متخصصان آن فراهم گردد.

وضعیت استخدام  مهندس کشاورزی در برخی از کشورهای جهان به شرح زیر است :
آمریکا – پیش بینی می شود میزان استخدام مهندسان کشاورزی از سال ۲۰۱۲ تا سال ۲۰۲۰  رشد ۵ درصدی خواهد داشت. در حالی که متوسط رشد همه مشاغل ۱۱ درصد خواهد بود.
استرالیا در ۵ سال گذشته میزان استخدام مهندسان کشاورزی  رشد منفی ۱٫۴ درصدی داشته و رشد متوسط در آینده برای آن پیش بینی می شود

گام ۵ – درآمد مهندس کشاورزی

درآمد مهندس کشاورزی در ایران به طور کامل وابسته به نوع کار و شرکتی که در آن کار می کند و شهر و محل فعالیت و سایر عوامل دیگر است. با توجه به عدم تطابق ظرفیت بازار کشور در این حوزه با میزان فارغ التحصیلان شاخه های مختلف این رشته، درآمد قابل توجهی در انتظار آن دسته از متخصصینی  که در پی استخدام می باشند، نیست .
از سوی دیگر بعضی از مهندسان کشاورزی که اقدام به کارآفرینی در روستا و یا شهرستان خود نموده اند، بعد از گذشت چند سال توانسته اند درآمد مورد انتظار و قابل قابلی برای خود و بسیاری دیگر از همشهریان و اطرافیان خود ایجاد کرده و به تولید علمی و بهینه محصولات کشاورزی بپردازند.
در جدیدترین پژوهش صورت گرفته در اواخر سال ۱۳۹۲ توسط تعدادی از متخصصان شغلی کشور، گروه های مختلف شغلی از نظر درآمدی مورد بررسی قرار گرفته اند. بر این اساس متوسط حقوق و درآمد مهندس کشاورزی در سمت های مختلف شغلی استخراج شده است.

این مطلب را هم از دست ندهید :   ویژگی‌های برنج ایرانی، پاکستانی و هندی را بشناسید

برای مهندس کشاورزی در هر سمت حداقل، حداکثر و متوسط درآمد ماهیانه ذکر شده است. به عنوان مثال مهندس کشاورزی که در سمت مسئول کنترل کیفیت کار می کند، در اواخر سال ۱۳۹۲، حداقل درآمد ۶۰۰۰۰۰ تومان، حداکثر درآمد ۱۲۱۰۰۰۰ تومان و متوسط درآمد ماهیانه ۸۰۰۰۰۰ تومان را داشته اند. همچنین از آنجا که تجربه و سابقه کاری یکی از عوامل موثر در تعیین حقوق و درآمد هر فردی از جمله مهندس کشاورزی می باشد، در بخش دیگری از این پژوهش، درآمد مهندس کشاورزی از نظر سابقه کاری در رده های مختلف سازمانی مورد بررسی قرار گرفته است. توجه داشته باشید که این تحقیق روی شاغلانی که در استخدام شرکت یا سازمانی (اعم از دولتی یا خصوصی) می باشند، صورت گرفته است. در مورد افرادی که کارآفرین هستند و کار مستقلی در حوزه تخصصی شان، راه اندازی کرده اند، شرایط متفاوت است و آنها با توجه به میزان فعالیت، تخصص، تلاش و پشتکارشان، درآمدهای متفاوتی دارند.

درآمد مهندس کشاورزی در برخی از کشورهای جهان به شرح زیر است :
آمریکا متوسط درآمد سالیانه مهندس کشاورزی مطابق با آخرین آمارها ۷۴,۰۰۰ دلار بوده است.
استرالیا متوسط درآمد سالانه  مهندس کشاورزی ۸۸٫۵۰۰ دلار استرالیا (قبل از کسر مالیات) می باشد.
انگلستانمتوسط درآمد سالانه مهندس کشاورزی برای افراد تازه کار بین ۳۰٫۵۰۰ تا ۳۸٫۰۰۰ دلار،  مهندسان با تجربه بین ۳۹٫۵۰۰ تا ۵۳٫۵۰۰ دلار و برای مهندسان خبره بیش از ۶۱٫۰۰۰ دلار می باشد.